- Diş gıcırdatma nedir?
- Bu rahatsızlığın sebepleri nelerdir?
- Nasıl tedavi edilebilir?
- Diş koruma aparatı kullanılabilir mi?
Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Nedir?
Bruksizm, uyku halinde ya da uyanık olarak kişinin farkında olmadan dişlerini birbirine sürtmesi ya da fazlaca kuvvet uygulayarak dişlerine fazla baskı uygulamasıdır. Dişler bahsedilen aktiviteden oldukça etkilenir ve zarar görürler. Genelde çeneden tıklama sesi geliyorsa, kulak, çene, yüz ve boyun kısmında ağrılar olup, şakak bölgesinde de etkisini gösteriyorsa, kişide diş gıcırdatma olduğu anlaşılabilir.
Rahatsızlığın devamı halinde; sürtünmeden ötürü diş minesinin de zarar görmesi ile diş boyutları oldukça küçülebilir. Diş hassasiyetleri ve sızlamaları, çene ağrıları, diş sallanması ya da dökülmesi görülebilir.
Bu Rahatsızlığın Sebepleri Nelerdir?
Bu rahatsızlık kişinin istem dışı geliştirdiği bir durumdur. Ana sebeplerinden biri çeneler arası kapanışında (okluzyonda) sıkıntı yaşanmasıdır. Eğer okluzyonda bir problem yoksa diğer sebepler olarak aşağıdakileri sıralayabiliriz;
Stres ve Kaygı: Günlük hayatımızda yaşadığımız negatif durumlar hislerimizin yanında fiziksel aktivitelerimizin de zarar görmesinde büyük rol oynar. Bundan dolayı kişi, farkında olmadan dişlerini gıcırdatmaya ve sıkmaya başlayabilir.
Uyku Bozuklukları: Sağlıklı bir uyku süresi günde 8 ila 10 saat arasında değişir. Gerekli uyku süresi sağlanamaz ise uyurken dişlerinizi gıcırdatmaya daha yatkın olabilirsiniz.
Alkol ve Sigara: Tütün kullanımı ve alkollü içecek kullanımı,rahatsızlığın nedenlerinden biridir.
Nasıl Tedavi Edilebilir?
Tedavi olarak öncelikle bahsedilen durumu oluşturan psikolojik sorunlar elimine edilmelidir. Belirlenen sorunların ise mutlaka tedavisi yapılmalıdır. Böylelikle hastalığın ilerlemesi ve ağrıların azaltılması sağlanabilir. Bunun yanında hastaya ağız içine kişiye özel yapılan şeffaf plaklar uygulanabilir. Şeffaf plaklar dişlerin birbirine sürtmesini etkili bir şekilde önler. Ağrı çok yoğun bir durumdaysa kas gevşetici ilaçlar önerilebilir. Psikoterapi, eksik dişler için protez uygulaması, hatalı dolgu ve kaplamaların değiştirilmesi seçenekleri izlenebilir. Çene kaslarına enjekte edilen botox sayesinde de hasta normal hayatına dönebilir.
Kişiler, stresten uzak kaldıkları takdirde bruksizm oluşumunu engelleyebilirler. Bu rahatsızlığın bulguları genellikle uzun vadede görülmeye başlayacağı ve kişinin bir bilgisi olmayacağı için yılda en az iki kez diş hekiminizi ziyaret etmeniz önerilir.
Eğer başka sorularınız varsa, bize ulaşmaktan ve sormaktan çekinmeyin. Sağlıklı günler!
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.