E-Mail

iletisim@gulseminkocak.com

Telefon

0553 334 43 55

Porselen Dolgu

Diş dokusunun fazla kaybında, kuron yapılamayacak durumlarda, kanal tedavili dişlerde tutuculuğun daha iyi olması nedeniyle tercih edilen dolgulara porselen dolgu denir. Diş kavitesi hazırlanıp ölçü alındıktan sonra laboratuar ortamında hazırlanan porselen dolgu, yaklaşık 1 hafta süren bir işlem sonucunda  hazır hale gelir. Porselen dolgu, konvansiyonel diş dolgularına kıyasla daha fazla avantaja sahiptir.

inlay onlay

 

İnlay nedir?

İnlay, bir dişin oluklarına yerleştirilmiş ve dişin dış sınırlarına kadar uzanmayan, önceden ölçüsü alınarak yapılan bir dolgudur. Hasta lokal bir anestezi kullanılarak uyuşturulur ve diş hekimi dişteki çürüğü gidermek ve temizlemek için dişi açar. Bu, dişin diş dış sınırlarını (kenarlarını) etkilemeyen yaralanma veya çürümeden zarar gördükten sonra dişi onarmak için kullanılan restoratif ve koruyucu bir yöntemdir. Diş hekimi çürüğü temizledikten sonra ölçü alır ve laboratuvara gönderir. İnlaylar, dişin rengine uyan porselen veya kompozit reçine malzemeden üretilir ve çiğneme yüzeyini onarırken neredeyse görünmez ve çok doğal bir diş restorasyonu sağlar. Dental inlayler genellikle kompozit veya amalgamdan yapılan normal dolgulardan daha dayanıklıdır. Altın inlay ise mevcut malzemeler arasındaki en dayanıklı materyaldir.

Onlay nedir?

Onlay, dişin dış kenarlarını ve/veya ısırma yüzeyini etkileyen daha geniş hasara sahip bir dişi onarmak için kullanılan bir yöntemdir. Diş hekimi hastayı lokal bir anestezi ile uyuşturur ve boşluğu temizlemek için dişi açıp çürümüş diş malzemelerini temizler ve hastadan aldığı ölçüyü laboratuvara gönderirken geçici bir diş onlayı yerleştirecektir. Bu geçici onlay, kalıcı onlay laboratuvarda hazırlanana kadar dişi korumayı sağlar. Bir hafta kadar sonra kalıcı onlay gelir ve bir sonraki ziyarette diş hekimi geçici onlay’ı çıkarır ve son dental onlay yerine oturtulur.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Inlay_onlay_overlay.jpg

Porselen dolgunun konvansiyonel diş dolgularına göre avantajları:
  • Porselen dolgular (inlay ve onlay) kompozit ve/veya amalgam diş dolgularına göre daha uzun ömürlüdür. Kompozit diş dolgularının ömrü ortalama 5-10 yıl, amalgam diş dolgularının ömrü 10-15 yıldır. Bu diş dolgularına kıyasla, porselen dolguların ömrü ise neredeyse 20 yıldır.
  • Kompozit diş dolgusunun aksine yapıştırıcı materyal ile madde kaybına uğramış dişe yapıştırıldığı için tutuculuğu daha iyidir.
  • Kırılma olasılığı daha azdır.
  • Renklenmez.
  • Amalgam (gümüş) diş dolgularında aşınma görülebilir. Ağız içindeki belirli kimyasallar, bu aşınmanın oluşturabileceği çatlaklardan dişe ulaşır ve dişin içeriden çürümesine neden olabilir. Porselen dolgularda ise böyle bir risk yoktur. Çünkü porselen materyali aşınma ve çatlak oluşumuna karşı çok dayanıklıdır.
  • Amalgam (gümüş) dolgularda toksik bir madde sayılan civa bulunur. Civa, aynı zamanda bazı hastalarda alerjik reaksiyonlara da sebep olabilir. Ancak porselen dolgularda (İnlay ve Onlay) bu materyal bulunmaz. Bu sebeple porselen dolgular toksik değildir ve alerji reaksiyonu riski taşımazlar.
Porselen dolguların (İnlay ve Onlay) temizliği ve bakımı nasıl olmalıdır?

Porselen dolguların ekstra bir bakıma ihtiyacı yoktur. Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekiminiz tarafından rutin diş taşı temizliği işlemi yapması sayesinde porselen dolgularınızı uzun yıllar boyunca hiçbir sıkıntı yaşamadan kullanabilirsiniz.

Randevu Alın

Aşağıdaki Formu Doldurarak Randevunuzu Hemen Oluşturun !